CA-dbFast Programlama dili

 Database Kavramının Doğuşu ve Gelişimi

Database kavramının doğduğu 1980'lerdi, 90'larda çoşan ve 2000 yıllarda da o rekabetçi fırtınaların dindiği bir süreçten geçti bilgisayar yazılımcıları. Donanımsal olarak gelişirken donanımlara bağlı yazılımlar da piyasalarda dolmaya başladı.

Fark yaratmak ilk önceleri ana ilke iken, sonları "kullanıcı dostu" kavramı doğdu. azılımcılar farklı platformlarda işleyen "hız ve olanaklarını" yazılımlarına katarak adlarını duyurmaya başladılar. dBASE II, dbase III, dBase III Plus, Foxpro, Borland, Clipper, Ca-Fast gibi.Zaman içinde hepsi ya el değiştirdi yada SQL'e büyük yatırımlar yapan yatırımcılar tarafından geliştirilmeleri durduruldu. Aslına bakılırsa üstünde de durulsaydı geliştirilmeleri sağlansaydı SQL server'lere bile gerek kalmayacaktı. tabii ki bu benim kişisel fikrim. 86 yılında GW-basic ile başlayan serüven sürecim içinde dBase III Plus, Clipper,Foxpro, CA-Fast gibi yazılımlarla da çalıştım. Her birinden ayrı bir zevk aldım. Hele ki Clipper, "Computer Associates" yani CA şirketi tarafından satın alındıktan sonra kendi ölüm fermanını imzalamış oldu. Clipper CA'ya geçmeden önce CA'nın piyasanın kurallarına göre kendi yazılım silahını devreye soktu. Bu silah CA-dbFast'tı.

dBase, Foxpro, Clipper ve CA-Fast Yazılımları

CA'da 80'lerin ikinci yarısında piyasaya sunduğu dBase III ile uyumlulu olan dbfast'la, rakipleri olan FoxBase ve Clipper karşısında sözde hızlı olmasına rağmen yerini sağlamlaştıramadı. Yazılımın yapımcısı CA; dbFast'ı Windows'a taşınmasıyla ilk ilişkisel veritabanı haline gelerek rakiplerine bir gol atmıştı ama bu geçici bir sevinçti. CA, Windows için dBFast ürünü için daha gelişmiş bir Sürüm 2'yi sunmaya devam etti; ancak Windows arabirimi büyük ölçüde geliştirilmiş olsa da ve şirket ürünün reklamını yapmak için önemli miktarda para harcamasına rağmen, genel bir veritabanı motoru tüm dBase'ler için oluşturulamadı. GUI arabimi ve genel bir xbase veri tabanı motorununu zamanında oluşturulamamış olması Foxpro'ya yaradı.

CA’nın Pazar Stratejisi ve dbFast’ın Sonu

"Windows for FoxPro", tüm xBase uygulamaları için piyasaya çıktığında hazır ve çalışan bir veritabanı motoruna sahipti. Sonuçta pazara bazen ikinci girsende tüm pazarı kazanman herzaman mümkündür ilkesiyle Foxpro pazarı rakiplerinden geri aldı. CA bir süre için çok çaresiz kaldıktan sonra, sattıkları her Clipper Compiler'la birlikte "Windows for dBFast" ın ücretsiz bir kopyasını verdi. Pazardan yer elde etmek adına yapılan bu pazarlama hatası, benim fikrim dbFast'ın sonunu getirmiş oldu. Tabi ki CA bunu unutacak gibi görünen şirket olmadığı ortaydı. Clipper 5.3, CA-Clipper olduğunda yani satın alındığında CA, piyasadan bir rakibini silmiş oldu. Computer Associates, Foxpro'ya karşılığını CA-Visual Objects yazılımı ile verdi. Bu yeni bir Windows versiyonlu xBase veritabanı programlama yazılımıydı. Ne yazık ki CA-Visual Objects yazılımı 2012 yılına kadar gelişim gösterdi. Visual Objects dilinin bir sonraki yeniden doğuşu, GrafX şirketi tarafından sıfırdan yazılmış, hem Visual Objects ile uyumlu hem de .NET platformuyla çalışabilen Vulcan.NET yazılımı olarak ortaya çıktı. Elinizde Win95 veya emulatorünüz varsa, aşağıdaki bağlantıdan alın kurun bir deneyin derim. Ne de olsa eskilerden var fayda :)

İNDİR 

(Yazılım ilgili firmanın Tescilli Markasıdır. Tüm hakları ilgili firmaya aittir. Download eylemine itiraz gerçekleştirildiğinde Link yayından kaldırılacaktır. Download sadece konuya ilgili bireylerin eğitimi için link verilmiştir.)

CA, Charles Wang ve Russell Artzt iki girişimci tarafından 1976 yılında kurulduktan sanra dünyadaki en büyük bağımsız yazılım şirketlerinden biri olarak bugünkü durumuna geldi. Bir yıl sonra, Computer Associates, uyumluluk ve entegrasyon vurgusunu yaparak çoklu platform ürünleri sunan ilk kurumsal yazılım şirketi haline geldi. 1989'da Computer Associates, 1 milyar dolarlık gelir elde eden ilk yazılım şirketi oldu. 2018 de broadcom şiketine satıldı.


GrafX Software, Visual Studio için Vulcan.NET 2.0'ın geliştiricisidir. Birinci odak noktaları, veritabanı pazar ürünleri geliştiren yazılım geliştiricileri için son kullanıcılara yazılım geliştirme araçları sağlamak. Hem Visual Object hem de Vulcan.NET özel şirketler ve dünya çapında hükümetler tarafından kullanılmaktadır.

Vulcan.NET, şirketin aynı zamanda geliştirmeyi sürdürdüğü Visual Objects'e dayalı bir .NET dilidir. Bu dillerin her ikisinin de "kökleri" dBase, Clipper ve FoxPro'dadır. GrafX, Microsoft'un VSIP *(Visual Studio Tümleştirme İş Ortağı) aracıdır. 

ismail GÜVEN

Halen Anadolu üniversitesi "Web Tasarım ve
Kodlama" öğrencisidir.
Anadolu üniversitesi işletme lisans mezunu | (1992) .
Uludağ Üniversitesi- "Basic Bilgisayar
Programcılığı" - 1985
BEBIM - "Programcılık" - 1987-1989

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski